Når familien mister fodfæstet
Familier kan se ud på mange forskellige måder, men oftest består de af nogle voksne og børn i forskellige aldre. De får alle betydning for hinanden, de knytter sig og danner betydningsfulde relationer til hinanden. I alle relationelle sammenhænge er der et dig, et mig og et os, og det gælder også i familien. Her er måden, hvorpå vi er sammen og kommunikerer med hinanden, afgørende for det enkelte familiemedlems trivsel og udvikling.
Familien er altså en helhed, hvor alle lader sig påvirke på kryds og tværs. Derfor mærkes det, at når bare ét medlem af familien får det svært, så påvirker det også resten af familien.
Der kan være mange årsager til ubalance og mistrivsel i familien. Det kan være de voksnes indbyrdes relation, skilsmisse eller udefrakommende livsbegivenheder som f.eks. job, sygdom, børnenes skole og dødsfald, som alt sammen er medvirkende til at påvirke familiens medlemmer på forskellige måder.
Familien er et sted, hvor vi har brug for at opleve tryghed, nærvær og kærlighed. Og relationen skal helst være forudsigelig, således at vi kan udvikle og ruste os til at tage ansvar for vores liv - altså blive til glade og livsduelige mennesker.
Børn er ofte ret gode til at mærke, når der er noget i familien, som ikke fungerer. De mærker hurtigt, når stemningen er tung, fordi en af de voksne virker fraværende og ked af det. Når familien er ude af trit, påvirker det medlemmerne, og det mærkes især på børnene.
Det er ofte i sådanne situationer, at de voksne forsøger at skåne børnene ved ikke at tale om det. De skjuler deres bekymringer, i troen på at børnene ikke lægger mærke til dem.
Desværre viser det sig alt for ofte, at børnene altid mærker den begyndende mistrivsel og ofte både har set og mærket det, som de voksne forsøger at skåne dem for. Det er de færreste gange, jeg har oplevet, at man har talt for meget med børnene om de svære ting. Desværre er det mest det modsatte, at alt for mange voksne bliver usikre og nervøse for, hvordan de skal tale med deres børn. Børn kan derfor meget nemt få den opfattelse, at de svære emner ikke skal tales om, og slet ikke dem, som gør os kede af det.
Hvordan kan familieterapi hjælpe?
Familieterapi har til formål at hjælpe familien med at få fodfæste igen. Som familieterapeut er jeg den uvildige, der skaber rammerne for, at familien kan få talt om de svære ting. Det er et rum, hvor alle kan fortælle, hvad de oplever, og hvad det gør ved den enkelte at mærke den manglende trivsel. Her skal man mærke, at det faktisk ikke er så farligt at sætte ord på de følelser, som man i familien har haft svært ved at udtrykke før. Det skal være et rum, hvor alle føler sig set og hørt. Oftest føles det herefter forløsende, og det giver mulighed for større forståelse, indsigt og transparens i familien.
Børns reaktioner anses altid for betydningsfulde, og derfor er det vigtigt, at børnene deltager i samtalerne.
Familieterapi kan give de voksne et sprog for det, der føles svært. Når de voksne kan, vil det vise børnene, at de også kan lære at sætte ord på svære følelser.
Hvad koster familieterapi
Samtale med de voksne uden børnene.
Hos mig i Birkerød, 60 min.
1.500,00 kr.
Samtale med hele familien.
I familiens eget hjem, 90 min.
2.000,00 kr.
Online samtale med forældrene eller børn.
Via facetime eller teams, 50 min.
1.000,00 kr.
Udtalelser om familieterapi
Mere om familieterapi
Kontakt mig, og hør nærmere
At række ud efter hjælp er for mange en meget svær beslutning. Der kan være mange årsager til, hvorfor man ønsker at gå i terapi, men for de fleste handler det om at øge livskvaliteten og livsudfoldelsen og at komme hjem til sig selv.
Tag det første skridt - kontakt mig, og hør nærmere.